Door te klikken op “Alle cookies accepteren”gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om site-navigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Abstract decoratief elementAbstract decoratief element

Wat is een natuurtuin?

Stel je een plek in je tuin voor waar de beplanting zo divers is dat het lijkt alsof je door een ecosysteem loopt. Een toevluchtsoord voor wilde dieren met bloemen en insecten om te ontdekken of een mysterieus moerasland dat allerlei dieren verbergt, van salamanders en padden die net stilzitten op hun steen tot vogels en vlinders die de oevers verkennen om van het water te drinken.

Een tuin oase waar kinderen kunnen spelen en ontdekken, terwijl volwassenen tot rust kunnen komen in de schoonheid van de natuur.

Dit is wat wij bij Carnica creëren - prachtige, naturalistische tuinen die toevluchtsoorden zijn voor wilde dieren en plekken waar mensen van kunnen genieten. Wij ontwerpen en bouwen deze speciale plekken uit liefde voor de natuur.

Tekening van bloemen en insecten
Foto van bijenhotel op paal

Biotopen creëren om zo voeding en onderdak te voorzien

De tuin heeft in ons dichtbebouwd Vlaanderen een enorm potentieel om onze natuur te ondersteunen. Zo is naar schatting 20% van onze grond bedekt met tuin. Nu blijkt dat 10% bedekt is met bos, dat betekent dat er dubbel zoveel tuin als bos is in Vlaanderen!

Je kan dus onze natuur enorm helpen door van je tuin een natuurtuin te maken, zelfs in de stad. Je moet daarbij even stilstaan bij welke planten je aanplant in je tuin en welke andere elementen kunnen worden geïntegreerd om zo biotopen te creëren.

Biotopen die we kunnen ontwikkelen in uw tuin

  • Zo heb je wellicht al eens gehoord van een insectenhotel of een bloemenweide waarmee je een paradijs voor vlinders en bijen kan creëren.
  • Hang in je voedselbos nestkasten op om vogels aan te trekken.
  • Een vijver is een bron van leven en brengt alles samen.
  • Levende stapel muurtjes
  • Een wadi om water infiltratie te voorzien
Pijl illustratieTekening van een bloemTekening van een bladAbstract decoratief elementAbstract decoratief element

Elementen van een natuurvriendelijke tuin

Een natuurtuin wijkt wat af van de traditionele plantentuin. Zo worden in een traditionele plantentuin meestal tuinplanten gekozen om hun sierwaarde. Maar wat als we nu naast de sierwaarde of het onderhoudsgemak ook naar de ecologische waarde van planten zouden kijken.

Vaste Planten

Verschillende soorten planten trekken verschillende insecten of vlinders aan, dus combineren wehoge en lage planten, schaduwplanten met zonliefhebbers, enz. voor het beste resultaat. We proberen het hele jaar door steeds iets te laten bloeien in je tuin!

Inheemse vs uitheemse planten in een veranderend klimaat

De meeste mensen zijn bekend met de vlinderstruik. Met hun paarse bloemen en rijke nectar kunnen deze struiken menig honingbij verleiden. Maar wist je dat deze struiken eigenlijk geen inheemse planten zijn? Dat wil zeggen dat de plant van elders afkomstig is. Omwille van het klimaat doen we bij Carnica echter niet perse aan banning van exoten. We richten ons op continentale en zone gerichte soorten. Dit betekent dat wij werken met planten die natuurlijk zijn voor ons continent. Je natuurtuin zal zo beter afgestemd zijn op ons veranderend klimaat.

Zonsondergang met bloem en bijen in de voorgrond
Illustratie van een keverAbstract decoratief element

Inheemse soorten

Het is erg belangrijk om in je eigen tuin voorkeur te geven aan tuinplanten die in ons lokaal milieu de soortenrijkdom versterken. Zoals bijvoorbeeld de Echte koekoeksbloem (Silene flos-cuculi) die als nectarplant dient voor het charmante Zilveren maan vlindertje , of de Blauwe knoop (Succisa pratensis) die geliefd is door onze dappere honing bijen. De judaspenning (Lunaria annua) kan in de natuurtuin dan weer dienen als waardeplant voor de rupsen van het Oranjetipje. Bij Carnica helpen we de fauna en het milieu door de biodiversiteit te bevorderen.

Natuurlijke vijvers

Een waterbron is essentieel voor een natuurtuin. Die hoeft niet groot te zijn, maar moet ondiepe grind delen bevatten, zodat dieren er gemakkelijk van de kant in en uit kunnen. Een kleine vijver met waterplanten als beplanting kan al snel voor een enorme biodiversiteit zorgen.

Een wadi?

Bij vochtige natuurtuinen kan het interessant zijn om een wadi aan te leggen in je tuin. De term "wadi" verwees oorspronkelijk naar een droge rivierbedding in de woestijn. Bij ons wordt de term echter meestal gebruikt voor een laaggelegen gebied waar het regenwater zich kan verzamelen tijdens overmatig regenachtige perioden, als buffer tegen overstromingen (WADI: Water Drainage Infiltratie). Met een wadi krijg je een soort moerasje dat gecombineerd kan worden met een vijver om opnieuw een biotoop tot stand te brengen voor water dieren en planten.

Foto van een kikker in een vijver
Decoratief elementDecoratief element
Foto van een bloemenweide

Een bloemenweide in plaats van gras?

Er zijn grondige redenen waarom een bloemenweide steeds meer te vinden is in tuinen. Zo is het een krachtige manier om op een relatief klein oppervlak in je tuin een explosie aan biodiversiteit te creëren door de natuur na te bootsen.

Zo zorgt een bloemenweide voor vele soorten planten met bloemen die bijen, vlinders en vogels uit de omgeving zullen aantrekken. Het is ook relatief simpel in beheer. Maai je weide een keer eind juni en dan nog eens eind oktober. Laat daarbij het maaisel even liggen zodat de zaden op de grond kunnen vallen. Je kan er ook voor opteren om delen in de vorm van een slingerende wandel gang te gaan maaien. Hang als finishing touch voor de vogels nog extra nestkasten aan de bomen en zie daar, een natuurtuin dat barst van het leven!

Een Voedselbos of fruit perk

Illustratie van een frambozen plant

Het voedselbos concept werd gepopulariseerd vanuit de permacultuur. Het gaat uit van een gelaagd systeem geïnspireerd op de opbouw van een bos in de natuur. De volgende (7) lagen vormen samen een systeem:

  • De Kruinlaag met Grote bomen (pioniers)
  • Een Tussenlaag met Kleine bomen en Grote Heesters
  • Een Struiklaag of houtkant met Kleine heesters zoals bijvoorbeeld Honingbes, Kruisbes
  • Klimplanten zoals druiven
    Vaste planten zoals Rabarber
  • Wortels, knollen en zwammen

Door op deze manier de natuur na te bootsen krijgen we een samenwerking tussen verschillende tuinplanten wat resulteert in een rijke oogst. De oogst kan bestaan uit noten, fruit, blad, wortels en mogelijk zelfs hout. Medicinale planten kunnen ook een plekje krijgen.

Abstract decoratief elementAbstract decoratief elementIllustratie van een paddenstoel

En natuurlijk een composthoop!

Een composthoop is in de natuurtuin onmisbaar. Je kan dan bijvoorbeeld in de herfst bladeren en gras uit eigen tuin verzamelen om te composteren. In het voorjaar kan de compost dan worden verspreid. Er zijn een heleboel vrijwilligers die met plezier van je afval compost zullen maken!

Een composthoop dient in de eerste plaats om compost te maken dat op de bestaande grond kan verspreid worden bij het aanplanten om zo het bodemleven in de natuurtuin een boost te geven. Wat veel mensen niet weten is dat een composthoop niet alleen goed is voor compost maar ook een belangrijke schuilplaats kan zijn voor dieren zoals egels, kikkers en insecten uit de omgeving.

Illustratie van een paddenstoelAfbeelding van een egel dat door herfstbladeren loopt

Welke dieren zullen je natuurtuin bezoeken?

Een voordeel van een natuurlijke tuin is dat het je nooit aan bezoekers ontbreekt.